free web maker

TESTÖSSZETÉTEL
ANALIZÁLÓ

A modern testösszetétel analizáló, testösszetétel elemző készülékek a "BIA" (bioimpedancia analízis) elvén működnek. A készülékek - mindamellett - figyelembe veszik a "személyes" meghatározó adatokat is, melyeket manuálisan szükséges megadni, mint pl.: életkor, nem, magasság (ha nincs kombinálva magasságmérővel), súly (ha a készülék nem méri a súlyt).
Testünk vízből, fehérjéből, zsírból és ásványi anyagokból áll – ezek mennyisége és aránya rendkívül fontos információt tartalmaz mind a szakemberek, mind az egészséges életmódot folytatók számára.
A testösszetétel mérés célja nem elsődlegesen az, hogy milyen és mennyi zsírt tartalmaz a testünk (bár az is egy fontos elem), hanem a testünk megfelelő összetétele (víz a sejtekben és azon kívül, protein, ásványi anyagok, vázizom tömeg, bőrfelszín alatti és zsigeri zsír mértéke, stb.) mindez nem csak a teljes testre, de a test egyes szegmenseire bontva is (karok, lábak, törzs).
Megfelelő étrend és/vagy edzésprogram (vagy akár csak egészséges életmód) összeállításához nélkülözhetetlen a test összetételének mérése, elemzése.
A testsúly és annak változásai vajmi kevés információt nyújtanak arra vonatkozóan, hogy milyen egy ember tápláltsági állapota, mennyi esélye van különböző – táplálkozással összefüggésbe hozható – betegségek kialakulására, vagy milyen egy esetlegesen alkalmazott diéta hatékonysága. A személyre szabott fogyókúra, táplálásterápia vagy diéta a testösszetétel meghatározásával kezdődik és nyomon követésével lesz teljes. Ez alapján lehet látni, hogy az izom és a zsírtömeg hogyan változik a szervezetben.

Mi értelme van egy fogyókúrának, ha hatására a test izomtömegéből történik a vesztés? A világon semmi! Sőt károsabb, mintha nem változna a testsúly! De ugyanez fordítva is igaz. Gyakran hallani olyat alultápláltság esetén, hogy igyon sok cukros teát és egyen szalonnát! Sajnos ez ennél kicsit összetettebb kérdés, ha kizárólag a zsírtömeg gyarapodását érjük el egy kórosan alacsony testsúllyal rendelkező személy esetében, azzal nagyobb kárt tehetünk, mintha maradt volna minden az eredetiben. A szervezetünk egyensúlyra vágyik és arra törekszik! A zsír- és izomtömegnek egymáshoz arányosan kell jelen lennie az egészség megtartásához, helyreállításához
Alkati típusok:
ENDOMORF - magas zsír- és izomtömeg, potenciálisan „hízásra hajlamos”
MEZOMORF - „atletikus” – izomtömeg magas, zsír alacsony - pl. élsportolók, napi edzést, rendszeres testmozgást végzők
EKTOMORF - alacsony zsír- és izomtömeg, „vékonykák”

<< A GYÁRTÓ WEBOLDALA >>

Selvas Accuniq BC380
Testösszetétel analizáló

Selvas Accuniq BC510
Testösszetétel analizáló

Selvas Accuniq BC720
Testösszetétel analizáló